Vi bytter ut Google Analytics med alternativet Matomo

Sist oppdatert:

Problemet er bare at alle disse dataene også deles med Google. Så når noen besøker din hjemmeside, så sladres det til Google, som får enda mere informasjon til å skreddersy reklame.

Les mer om Matomo her: https://matomo.org/
Ønsker du å snakke med oss om Matomo så ta kontakt: https://www.wp-hosting.no/kontakt-oss/

OBS! Vi fordømmer ikke deg som bruker Google Analytics! 😉 Vi har jo selv brukt det og elsket det. Og om du trenger hjelp med GA, så hjelper vi deg gjerne. Uten fordømmelser. Ta kontakt!

Hat-Elsk

Vi har i mange år levd i et hat-elsk-forhold til GA. Elsk fordi det gir oss nyttig innsikt i hvilke sider våre besøkende er interessert i, hvor de kommer fra og hvor lenge de er på sidene våre. Men også hat, fordi vi sladrer til et stort utenlandsk selskap om alle våre besøkende.

Alternativer til Google Analytics

Vi har i flere runder jobbet med andre analyseverktøy for vår egen hosting og for kunder.

I vår alle første spede barndom ga vi alle kundene trafikkstatistikk med AWStats (https://en.wikipedia.org/wiki/AWStats), og vi har blant annet laget en integrasjon med Matomo for Norges biblioteker (https://www.norskbibliotekindeks.no).

Nå gjør vi endelig alvor av drømmene våre og bytter ut GA med alternativet Matomo.

Hva vi mister uten GA

Dessverre så kommer det en kostnad når man velger et alternativ til Google Analytics.

For det første så må vi installere og drifte vår egen løsning. Dette koster både penger til serverleie hos Amazon og kostnad for tiden vi bruker. Programvaren er heldigvis open source, så det er ingen kostnader til lisenser.

For det andre mister vi noe av innsikten I effekten av våre kampanjer i Google Adwords. Tidligere kunne vi i GA se en hel del detaljer om hver enkelt kampanje med konverteringsrater, men dette går vi altså glipp av.

Hva vi får med Matomo – God følelse

Det viktigste vi får ved å lagre trafikkdata på egen server er trygghet for at vi følger loven og en god følelse overfor våre besøkende.

Vi har sett flere saker hos våre kunder det siste året hvor det er oppstått tvil om man har gitt sine besøkende god nok informasjon om cookies, er måten man deler data lovlig osv. Det er mange saker.

Hva vi får med Matomo – Nyttig funksjonalitet

Og! Faktisk har Matomo mye funksjonalitet som vi ikke hadde I Google Analytics. For eksempel kan man se på detaljene for et enkelt besøk. Man kan se inngangs-url og hvilke sider som er besøkt I kronologisk rekkefølge. Dette gir oss faktisk en viktig innsikt vi ikke hadde tidligere.

Vår reise videre med Matomo

Vi har akkurat begynt vår reise med Matomo og lærer stadig nye ting. Det er mange innstillinger man kan gjøre for å øke personvernet for den besøkende, og det er mulig å sette opp eventer som skal logges og mye annet.

Vi tenker nå få litt mere erfaring med verktøyet og kommer om et par måneder til å skrive et nytt blogginnlegg med informasjon om hvordan vi har satt det opp hva vi har lært.

Og kanskje kommer vi også til å tilby våre kunder et produkt hvor de kan få et alternativ til Google Analytics.