Nyttig info om Varnish som WordPress cache

Sist oppdatert:

Vi bruker flere teknikker for å gjøre WordPress raskt på våre servere, men den aller viktigste er at vi bruker Varnish til cache (mellomlager).

Hvordan fungerer Varnish som WordPress cache?

WordPress Cache med Varnish
Varnish er en perfekt WordPress Cache

Når noen besøker siden din første gang vil cache (mellomlager) ta vare på den ferdige siden og lagre den til neste gang den skal vises. Siden lagres så i minnet på Varnish-serveren, og når minnet er fullt dyttes eldre sider til fil.

Ved første sidevisning er det veldig mye som skal gjøres. Mange spørringer til databasen skal sette sammen menyer og hente innhold til sidespalter mm. Derfor vil det gå uhyre mye raskere å hente en side fra en cache (mellomlager).

Når en side skal lages fra bunnen med WordPress tar det fort 1-2 sekunder, mens å hente ut en ferdig side fra Varnish tar hundredeler. Altså 100 ganger raskere.

Hvorfor går det langsommere når jeg er innlogget i WordPress?

Når du er innlogget i WordPress, brukes ikke cache, og hjemmesiden din vil gå langsommere enn for de som besøker siden.

Hvordan du kan teste hvordan hjemmesiden er for dine besøkende?

Dersom du har to nettlesere på din maskin, kan du logge inn i WordPress-admin med den ene, men ikke med den andre. Deretter blar du rundt på hjemmesiden din med begge nettleserne. Du vil da se at sidene er mye raskere i nettleseren hvor du ikke er logget inn.

Hvordan tømmer jeg min WordPress cache?

WP-Varnish for å tømme WordPress cache
Klikk WP Varnish for å tømme Cache manuelt.

Normalt skal alle sidene slettes fra din WordPress cache når du oppdaterer en side. Det er likevel enkelte endringer som ikke automatisk slettes (endring av malen o.l.).
Når du trenger å slette cache manuelt, logger du inn og klikker “Innstillinger” -> “WP Varnish”. På denne siden finner du knappen “Purge all blog cache”. Da blir hele din WordPress cache tømt.

Hva med WordPress-utvidelser som Supercache og W3Cache?

Med vår løsning for WordPress cache skal du ikke bruke andre cache-løsninger. Varnish er uhyre mye raskere ettersom alle sider lagres i minne eller som filer. Det er ikke noe behov for å eksekvere PHP, og alt gjøres på en egen server. Vi har gjort målinger som viser at Varnish er opptil 100 ganger raskere enn å hente sider uten mellomlager, og 10-20 ganger raskere enn supercache.

Hva om min WordPress ikke er rask selv med cache?

Dersom du har utvidelser som oppretter en sesjon (session) til din besøkende så vil ikke cache brukes. Alle sidevisninger vil da hentes fra backend og gå langsommere enn om de hentes fra cache. Dette er akkurat det samme som skjer når du er innlogget: Du har en sesjon som forteller WordPress at du er innlogget, og da hentes ingen av sidene fra cache.
Eksempler på slike utvidelser er medlems-innlogging, trafikksporing i WordPress og handlekurver.