Gutenberg: Ny editor i WordPress 5.0

Sist oppdatert:

Den gamle editoren var inspirert av tradisjonelle tekstbehandlere som for eksempel Word. Dette gjorde at alle som skulle lage innhold kjente seg lett igjen, og enkelt kunne komme igang med å skrive tekst.

Hvorfor en ny editor?

Problemet var at mens en vanlig tekstbehandler skal produsere innhold til et A4-ark, så skal en editor i WordPress lage innhold til en webside. For rene artikler var den gamle editoren helt fin, men for de som ønsket større kontroll over resultatet hadde den mange begrensninger.

Dette førte til at mange tilbød alternative editorer som for eksempel TinyMCE og Visual Composer. Problemet med disse var at de er vanskelige å bruke og ofte gir dårlig ytelse.

Derfor ønsket WordPress selv å gi et alternativ som skulle oppfylle kravene til en editor for verdens største publiseringsplattform for web:

I Gutenberg er alt en blokk

Hver gang du trykker enter-tasten så får du en ny blokk. Standard blokk-type er en tekst-paragraf. Så i prinsippet kan man skrive ivei på gamlemåten uten bekymringer.

Skal du lage en overskrift må du endre blokktypen til en overskrift ved å plassere markøren oppe til venstre i blokken du bruker. Skal du legge inn et bilde, så trenger du en bildeblokk som du lager ved å klikke pluss-tegnet på blokken under der du skriver.

Det er vanskelig å forklare helt hvordan det fungerer med ord. Jeg vil anbefale at du setter igang med litt testing selv. Lag en ny side og se hva du får til. Det er mange videoer ute på nettet som gir god innføring, så søk litt i YouTube om du står fast.

Hva om jeg hater Gutenberg?

Du kan også alltids gå tilbake til den gamle editoren (Classic) gjennom å installere en egen plugin: https://nb.wordpress.org/plugins/classic-editor/

Men vi anbefaler absolutt at du gir den nye editoren en sjanse!